sunnuntai 4. elokuuta 2013

Aika rientää, kun on hauskaa

Näköjään ehdin vain yhden entryn kirjoittaa heinäkuun aikana. Siitä huomannee, että minulla oli kovin hauskaa — aika meni kuhertelun ja langanvärjäyksen merkeissä. Koso-tätikin kävi kylässä, ja kokeilimme yhdessä, millaista väriä kuusenhavuista lähtee lankoihin. Minulla kun on hyvä muuripata, johon mahtuu vaikkapa kilo lankaa kerralla, ja myöskin kuusiaita, joka on saanut kaatotuomion. Tuon värjäyskokeilun jälkeenkään kuusiaidasta ei edes huomaa, että oksia on lähtenyt; siitä riittäisi vielä värjäysmateriaalia vaikka kokonaiselle rykmentille. Saatanpa vielä värjätä lankoja havuilla, vaikka niiden keittämisestä lähtikin varsin tyrmäävä lemu.

Lankaan tarttui kaunis hennonkeltainen väri. Olisi ehkä tullut vahvempaakin väriä — Koso-tätin lähdettyä huomasin, että minulta oli jäänyt osa keräämistäni ja punnitsemistani havuista työntämättä pataan. Eipä se kuitenkaan haittaa, kun väri oli nätti. Minulla oli väripadassa kaksi vyyhtiä, joista toiseen tein jälkikäsittelyn rautavihtrillillä. (Alempi kuvan vyyhdeistä.) Kumpikin vyyhti oli alunperin puretettu alunalla. Aluksi näytti siltä, että rautakäsittelyn olisi voinut jättää väliin, koska väri näytti aika tylsältä beessinharmahtavalta. Onneksi huuhteluitten, pesun ja kuivumisen jälkeen väri asettui aivan ihastuttavaksi pehmeän hohtavaksi helmenharmaaksi. Kuvassa sävyt ovat melko lähellä aitoja, tosin harmaan sävyn upeus ei valitettavasti täysin toistu; se pitäisi nähdä omin silmin, jotta sitä voisi kunnolla arvostaa sen ansaitsemalla tavalla.

Nyt värjäilyihin tulikin pieni tauko, kun tulin viikonlopuksi Helsinkiin Assemblyille. Värjäilytauon olisi saattanut luulla tarkoittavan, että nyt minulla olisi ollut aikaa kirjoittaa blogiini — kunnes huomaa, että mainitsin Assemblyt. Niiden vuoksi en tämänkään viikonlopun aikana ehtinyt kirjoitella blogiini muuta kuin tämän pienen päivityksen. Viikonlopun jälkeen minulla on ainakin aikomuksena kirjoitella hieman enemmän värjäilykokemuksistani. Suunnitelmissa on myös palata takaisin maaseudulle ja jatkaa värjäyskokeiluitani.

Ei kommentteja: